Work-life balance: een levensstijl die echt bij je past.

04-12-2023

Ben je ook op zoek naar meer balans in je leven, maar weet je niet concreet wat dit voor jou inhoudt?

Work-life balance is het nieuwe goud waar iedereen naar op zoek is. Het is een doel geworden voor velen, maar wat is het juist en hoe begin je eraan?

We lijken allemaal op zoek naar HET geheime recept waardoor we een goed evenwicht vinden in werk en privé in een flexibele en prikkelrijke omgeving.

In dit artikel geef ik je 3 invalshoeken mee om je eigen natuurlijke work-life balance te vinden, afgestemd op jouw unieke leven.

  • Wie ben ik?

Work-life balance is en blijft iets persoonlijk. De ene zal dit invullen met 'ik wil meer tijd voor mezelf', de ander met 'ik wil meer tijd spenderen met mijn kinderen'. Het wordt bepaald door onze kernwaarden en wat jij op dat moment belangrijk vindt. Denk dus eens na over wat jouw prioriteiten zijn, wie jij echt bent en hoe dit tot uiting komt in je huidig leven.

Wat mis je? Welke waarde krijgt geen ademruimte?

Op welke manier kan je hier meer aandacht aan geven? Maak dit zo concreet mogelijk.

  • Wat wil ik bereiken?

Ervaar je dat je meer wilt in je leven? Dan kan je work-life balance ingevuld worden op basis van wat jouw toekomstbeeld nu nodig heeft.

Laat me dit verduidelijken.

Stel je wilt meer tijd met de kinderen. Je verlangt naar een bepaald doel. Je work-life balance zal dus aangepast moeten worden aan je doel. Kijk naar welke routines of gewoontes je hierbij kunnen helpen en bouw dit langzaam op.

Onmiddellijk 5 dagen per week activiteiten inplannen met de kinderen, is dan niet meteen de eerste stap. Begin bij de kleinste stap, voer dit (bijna) dagelijks uit en bouw langzaam op.

De eerste stap in dit voorbeeld zou kunnen zijn: elke ochtend tijdens het ontbijt je smartphone in de keuken laten liggen, zodat je zonder afleiding met je kinderen kan ontbijten. Niets meer. Wanneer dit goed voelt en je hier geen aandacht meer aan moet besteden, bouw je verder.

Tip: hang je kleine opbouwende stapjes vast aan goedlopende bestaande gewoontes. Pas wanneer je iets nieuws geautomatiseerd hebt in een bestaande routine, komt er energie vrij om de volgende stap te nemen.

  • Wat is er mogelijk?

Work-life balance is voortdurend in beweging en groeit mee met je huidige levensfase.

Waar je 10 jaar geleden 3 nachten kon staan feesten en ook tijd voor maakte, is dit nu misschien niet meer nodig (of denkbaar).

Het kan dus helpen om te kijken naar je huidige leven en daarop af te stemmen. Heb je jonge kinderen in huis? Dan kan meer slaap al voldoende zijn om je meer in balans te voelen. Ervaar je te weinig tijd om aan die ene hobby te werken? Misschien kan je dit dan beter in de winter opnemen, wanneer er minder sociale afspraken op de kalender staan en je toch in die periode meer geniet van thuisblijven?

Je work-life balance groeit en beweegt, juist daarom maak ik graag een ideale week op per kwartaal.

Elk seizoen voelt anders, vraagt andere prioriteiten en brengt andere verlangens. Door je balans hierop af te stemmen ervaar je veel meer rust en weet je waar je focus ligt. Probeer eens een ideale week op te maken, maakt niet uit wat je invalshoek is. Je kan een gratis template downloaden op de home-pagina.

Als er één iets is dat ik wil dat je meeneemt is dit het volgende: we willen allemaal meer tijd en tijd is niet te koop. Het is dus aan ons om te bepalen wat we met die tijd willen doen. Waar wil jij op focussen?