Winterharmonie: optimaliseer je work-life balance tijdens de kerstdrukte.

21-12-2023

Terwijl de winter zijn intrede doet en de feestdagen voor de deur staan, wordt de kunst van het behouden van een gezonde work-life balance nog uitdagender. Tussen de kerstdrukte en gezellige winteravonden zijn we nog meer dan ooit op zoek naar een balans tussen verplichtingen en rust.

Tijdens deze periode gaat het verder dan enkel het verdelen van tijd en aandacht, het draait om het creëren van betekenisvolle momenten.


Hoe kan je nu je (winterse) balans verbeteren?

  1. Winterse Drukte Managen: Ervaar je meer werkverplichtingen en staan er meer sociale evenementen in je agenda tijdens de feestdagen? Stel duidelijke grenzen om te voorkomen dat drukte overneemt en geniet zo bewuster van de feestelijke sfeer.

  2. Prioriteiten Stellen: Bepaal de belangrijkste prioriteiten, zowel op het werk als in je persoonlijk leven. Sluit af wat moet gedaan worden en laat los. Focus op hetgeen wat deze tijd van het jaar extra speciaal maakt.

  3. Gezellig Plannen: Maak gebruik van planningstools om je tijd effectief in te delen. Zo gebruik ik zelf graag een maandkalender, om een duidelijk overzicht te kunnen houden van de komende dagen. Dit kan helpen om stress te verminderen en optimaal te genieten van winterse dagen.

  4. Delegeren en Samenwerken: Deel de verantwoordelijkheden, zowel op het werk als thuis, en bundel krachten met collega's en familieleden. Samenwerking verlicht de last.

  5. Winterse Zelfzorg: Neem regelmatig tijd voor jezelf. Denk aan gezellige avonden onder een fleece dekentje, een goed boek met warme chocolademelk of een creatief visionboard maken voor volgende jaar.

  6. Quality Time in Winterse Sferen: Reserveer bewust tijd voor quality momenten met familie en vrienden, omringd door winterse gezelligheid. Creëer herinneringen die de winter speciaal maken.

  7. Leer 'Nee' Zeggen: Laat onnodige verplichtingen en taken los die je balans kunnen verstoren. Kies voor wat jouw winter speciaal maakt. Denk aan hoe je je wilt voelen tijdens deze periode en maak op basis daarvan je beslissingen.

  8. Reflecteer en Evalueer: Neem regelmatig de tijd om je eigen levensseizoen te evalueren en pas deze periode aan op basis van wat wel en niet werkt voor jou (en je gezin). Het levenswiel invullen geeft mij persoonlijk een duidelijk zicht op wat er nu belangrijk is. 

Harmonie vinden tijdens deze winterse periode is niet evident. Door bewust te plannen, prioriteiten te stellen en te genieten van de winterse magie, kunnen we deze periode invullen met wat echt belangrijk is. 

Kan je wat hulp gebruiken? Download gratis het maandoverzicht of het levenswiel, dit kan je een startpunt geven.

Ik wens jou alvast een magisch nieuw jaar toe!