Succesvol leven dankzij slaap

26-10-2023

Het nieuwe normaal.

Doorwerken en het 'druk hebben' zijn onbewust medailles geworden die we onszelf opspelden. Op de één of andere manier zijn we trots wanneer we zeggen 'Tgo, ik heb zo lang doorgewerkt, heb amper geslapen.' of 'Amai, ik heb het druk.'. Daarnaast krijgen we ook bevestiging van onze omgeving dat dit normaal is. 'Ja, nu je kinderen hebt is dat zo.' of 'Een volle agenda is goed, dat wilt zeggen dat het goed gaat.'..

Door deze woorden en overtuigingen doen we gewoon verder. Weer een extra taak erbij, weer iets drukker in die agenda. Maar eerlijk - welk gevoel krijg je als je naar jouw agenda kijkt? Geeft dit voldoening? Is dit hoe je wilt leven, van hier naar daar, geprikkeld en gestresst door je dag racen?

Slaap en succes, hoe zijn deze met elkaar verbonden?

Hoe drukker je leven, hoe meer prikkels je lichaam moet verwerken. Ook al heb je de hele dag neergezeten, na een vergadering kan je je echt uitgeblust voelen. We voelen ons moe. Het enige wat we dan willen doen is in de zetel gaan zitten, netflix opzetten en rusten. Maar thuis wacht een nieuwe shift op je. Eten maken, opruimen, schoolagenda controleren, spelen, bad, slaaproutine met de kinderen, … en dan eindelijk die zetel. Hallelujah!

Omdat je zo een drukke dag had, verwen je jezelf met een extra aflevering van je favoriete show en wat chips. Je hebt het verdient. Resultaat: toch later in bed dan verwacht en dan val je nog niet meteen in slaap ook. 

Slaap is iets dat we niet prioriteren, het hoort gewoon bij het leven. Het is een deel van ons 24uur-schema. Toch is dit de basis vanwaar energie vertrekt.

Stel je hebt 8uur geslapen - hoe sta je op? Stel je hebt 7uur geslapen - hoe sta je op? Stel je hebt 6uur geslapen - hoe sta je op? En wat zijn de gevolgen doorheen de dag?

Slaap zorgt voor herstel van ons lichaam en geest. Onvoldoende slaap is dus gelijk aan onvoldoende energie. Je kan het zien als een emmer dat doorheen de nacht gevuld wordt. Deze emmer is de hoeveelheid energie die je hebt om de volgende dag te gebruiken om beslissingen te maken.

Dit is dan ook de reden waarom je op het einde van de dag slechtere beslissingen maakt dan in het begin. Door energiegebrek, grijpen we terug naar comfort en simpele oplossingen. Dus als je op het einde van je dag grijpt naar ongezonde voeding en suiker, weet dan dat je energie-emmer op is. Opnieuw beslissen en jezelf motiveren om toch een andere keuze te maken, vraagt te veel energie. Energie die er niet meer is. We grijpen dus naar wat ons instant kan bevredigen en sussen onszelf met 'morgen zal het anders zijn.'

Slaap is de eerste sleutel tot goede beslissingen nemen die jou helpen om je leven succesvol te leven.

Leuk weetje: Naast energie geeft slaap je ook meer zelfvertrouwen, doordat je stress beter kan reguleren, en zorgt het voor een beter immuunsysteem.

Dus...

Hoe is het met jouw slaap gesteld en wat zou je kunnen doen om dit te verbeteren? Wat heb jij nodig om effectief te herstellen van je dag en deze met een gerust hart en geweten af te ronden?